BEEK - Bij een grote brand bij palletfabriek Benedco in Beek zaterdagnacht zijn drie hoogspanningskabels geknapt. Omdat de kabels op de bovenleiding van het spoor terecht zijn gekomen, ligt het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht een groot deel van de dag stil.

De brand brak rond 23.30 uur uit. De brandweer was snel ter plaatse, maar moest de bluswerkzaamheden enige tijd onderbreken toen de hoogspanningskabels door de hitte knapten. Toe de stroom was uitgeschakeld kon het blussen weer hervat worden. Twee naastgelegen bedrijven hadden toen al vlam gevat. Één daarvan raakte zwaar beschadigd.

De direct omwonenden zijn geëvacueerd. Zij werden opgevangen in een zalencentrum in Beek. Rond 9.00 uur mochten zij weer naar huis. Een brandweerman raakte gewond. Hij raakte bevangen door de hitte en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Omstreeks kwart voor zeven werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Het nablussen zal echter nog de gehele zondag in beslag nemen. In de omgeving van Beek, met name Elsloo en de Belgische plaatsen Eysden en Maasmechelen, zullen nog enige tijd last hebben van stankoverlast.

Uit metingen is gebleken dat er geen gevaar is ontstaan voor de volksgezondheid. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.