DEN HAAG - Huisartsen gaan goedkopere geneesmiddelen voorschrijven. Slagen ze erin om de kosten van vooral cholesterolverlagers en maagzuurremmers flink te drukken, dan verdienen ze 60 miljoen die ze volgend jaar inleveren een jaar later weer terug.

Met deze vorm van prestatiebeloning wil minister Ab Klink (Volksgezondheid) de kosten van medicijngebruik gaan drukken.

De minister heeft dat maandag geschreven aan de Tweede Kamer. Huisartsen gaan bovendien een grote rol spelen bij een nieuwe aanpak van chronisch zieken.

Deze patiënten krijgen de zorg van verschillende hulpverleners gebundeld aangeboden, zodat ze niet meer zelf hun zorgverleners bij elkaar hoeven te zoeken. Voor een aandoening komt er één prijs voor alle zorg die een patiënt nodig heeft.

Deze gebundelde zorg komt er voor diabetes, hartfalen, COPD (een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem) en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Specialist

De huisarts krijgt hierin een grote rol, waardoor patiënten minder snel bij de veel duurdere specialist belanden. Verder zal dit voorkomen dat patiënten met complicaties in het ziekenhuis terechtkomen, wat weer veel geld kost.

''De huisarts is de spil van de gezondheidszorg'', vindt Klink. ''Daarom wil ik de huisartsen nu ontzien.'' De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) becijferde eerder al dat deze beroepsgroep wat te ruim in zijn jasje zit, maar Klink wil dit geld niet terughalen.

Hoeveel de minister met de goedkopere geneesmiddelen en de samenhangende zorg precies binnen wil slepen, maakt hij pas bekend in zijn begroting voor 2009.

Tekort

Wel duidelijk is dat het gaat om honderden miljoenen per jaar. Klink moet snijden in de kosten voor de gezondheidszorg omdat deze sterker stijgen dan verwacht. Hij kampt met een tekort van een miljard euro.

Eerder kondigde de minister al aan de medisch specialisten te gaan korten. Volgens Klink heeft deze beroepsgroep vorig jaar bijna 400 miljoen te veel opgestreken.

De specialisten bestrijden dit. Ook de geestelijke gezondheidszorg moet er aan geloven. Met een tariefkorting van 3,5 procent bespaart Klink volgend jaar 119 miljoen euro.