PAPENDAL - Yuri van Gelder is positief getest op het gebruik van cocaïne. Dat maakte de atleet maandagmiddag zelf bekend op sportcomplex Papendal.

De turner werd in juni betrapt tijdens het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam. Hij erkent het drugsgebruik.

Hangende een nader onderzoek is Van Gelder door de turnbond KNGU geschorst. Hij mag niet deelnemen aan wedstrijden en geen gebruik maken van de trainingsfaciliteiten van de bond.

Pittig

Het is onduidelijk hoe lang dat zal duren, maar op drugsgebruik staat een schorsing van minimaal een jaar, en maximaal twee.

De net aangetreden bondsvoorzitter Jos Geukers noemde de affaire "een pittige binnenkomer".

Oerstom

"Direct na de dopingtest maakte ik mij zorgen want op de donderdag voor het NK heb ik cocaïne gebruikt," aldus Van Gelder tijdens een persconferentie. "Ik wist vrijwel zeker dat het drie dagen later in mijn urine zou zitten."

Van Gelder nam de cocaïne voor het NK omdat toen "de druk van de ketel" was. Het toernooi was het laatste van het seizoen. "Ik heb er niet over nagedacht dat ik daar kon worden getest."

"Oerstom," noemt Van Gelder het drugsgebruik. "Ik heb er erg veel spijt van. Omdat ik al een slecht gevoel had over de test heb ik enkele dagen na het NK zelf een verklaring naar de dopingautoriteit geschreven en daarin gezegd dat er mogelijk sporen van cocaïne in mijn bloed konden zitten. Ik heb daarin gemeld dat ik voor het NK cocaïne had gebruikt".

Defensie

De affaire heeft grote gevolgen voor Van Gelders militaire loopbaan: "Mijn werkgever Defensie heeft een sterk antidrugsbeleid. Drugsgebruik is niet verenigbaar met het militaire uniform." Van Gelder is sergeant in de Landmacht.

"De nultolerantie bij Defensie betekent voor mij dat ik met ingang van vandaag geschorst ben. Dit is een eerste maatregel op weg naar definitief ontslag."

Doorgaan

Als het aan Van Gelder ligt, betekent de affaire echter niet het einde van zijn sportieve carrière. "Ik wil absoluut doorgaan met sporten, maar ik heb wel een probleem. Dit voorval prikkelt mij om juist te gaan vechten en een einde te maken aan het gebruik van cocaïne. Ik kan en wil zo niet doorgaan en ik ga professionele hulp zoeken."

"Ik richt mij op de toekomst en wil blijven turnen. Dat is mijn lust en mijn leven. Het is mijn sport en daarin wil ik tot de besten van de wereld blijven behoren."

Eerder

Het is niet de eerste keer dat de voormalige wereldkampioen aan de ringen in verband werd gebracht met de drug. In 2006 beschuldigde zijn voormalige trainer Remi Lens hem ook al van het gebruik van de drugs.

Yuri van Gelder