HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft maandag de 51-jarige Milos 'Bato' P. veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de liquidatie van drugshandelaar Srdjan Miranovic.

Het slachtoffer (41) werd op 12 januari 2006 doodgeschoten in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was deze afrekening het gevolg van de strijd in de Amsterdamse onderwereld tussen de groepen rond Willem Holleeder en de beruchte Servische crimineel Sreten Jocic.

Gevangenis

Volgens de rechtbank staat vast dat P. vanuit het huis van bewaring in Nederland opdracht heeft gegeven aan zijn handlangers om Miranovic te vermoorden.

De gevangenisstraf is tevens opgelegd voor een poging tot zware mishandeling op een andere persoon.

Vrijgesproken

Maruf 'Paja' M., een vermeende handlanger van Willem Holleeder en Bato P.'s medeverdachte, werd door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van Miranovic.

Het gerechtshof in Amsterdam sprak M. in de afpersingszaak tegen Willem Holleeder kort geleden ook al vrij.

Justitie gaat kijken of het tegen de vrijspraak van M. in hoger beroep gaat. Deze zaak is niet alleen belangrijk vanwege M. Ook Holleeder is voor de betrokkenheid bij de moord op Miranovic als verdachte aangemerkt.

Het OM heeft nog geen beslissing genomen of het hem daadwerkelijk voor deze verdenking gaat vervolgen. Mogelijk hangt die beslissing voor een belangrijk deel af van de definitieve ontknoping van de zaak tegen 'Paja'.

Jagen

Politie en justitie hechten veel waarde aan deze liquidatiezaak. Officier van justitie Saskia de Vries gaf dit in juni tijdens het motiveren van haar strafeis van vijftien jaar tegen zowel M. als P. nog eens nadrukkelijk aan.

Ze stelde dat de twee verdachten al jarenlang tot de Amsterdamse onderwereld behoren. ''Jagen en gejaagd worden was het credo. De ene dag was je de jager en de volgende dag de prooi. Deze verdachten leken daarbij ongrijpbaar en onaantastbaar. Daar moet maar eens een einde aan komen.''