HAARLEM - De verklaringen van de in 2004 geliquideerde zakenman Willem Endstra, waarop de aantijgingen aan het adres van vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg grotendeels zijn gebaseerd, zijn niet betrouwbaar.

Paarlberg had bovendien geen motief voor de criminele activiteiten waarvan hij wordt beschuldigd.

Dat stelde advocaat Gabriël Meijers maandag tijdens de eerste inleidende zitting in de omvangrijke zaak.

Daarin vervolgt het Openbaar Ministerie (OM) de 52-jarige Paarlberg niet alleen voor het witwassen van geld, maar ook voor onder meer valsheid in geschrifte. Zijn relatie met Endstra speelt een centrale rol in de zaak.

Getuige

Om de onschuld van Paarlberg aan te tonen, wil Meijers onder anderen personen van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) als getuige laten horen. Rechtspsycholoog Peter van Koppen moet van Meijers als deskundige worden opgeroepen.

Het gerechtshof in Amsterdam stelde onlangs bij de uitspraak in de zaak-Holleeder al onomwonden dat Paarlberg in de wetenschap dat zakenman Willem Endstra werd afgeperst, miljoenen voor Willem Holleeder heeft weggesluisd.

Paarlberg zou ongeveer 17 miljoen euro van vastgoedmagnaat Endstra hebben ontvangen op zijn rekeningen in Nederland en Zwitserland. Het zou gaan om geld dat Holleeder van de zakenman had afgeperst.

Zakelijk

Paarlberg heeft altijd gezegd dat de betrekkingen tussen hem en Endstra puur zakelijk waren. Dat zou ook blijken uit het feit dat hij het geld dat Endstra op zijn rekeningen stortte, voor eigen doeleinden heeft gebruikt.

Volgens Meijers is er geen bewijs voor de 'insinuaties' van Endstra dat Paarlberg te maken zou hebben gehad met afpersing.

De raadsman vroeg maandag in verband daarmee om drie getuigen inzake de zogenoemde achterbankgesprekken die Endstra voerde met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) en de Rijksrecherche, en waarin hij vertelde dat hij werd afgeperst door Holleeder.

Het gaat om een rijksrechercheofficier, een CIE-chef van de rijksrecherche en een teamchef van de CIE in Amsterdam.

Broer

Ook Haico Endstra, de broer van Willem Endstra, wordt als het aan de raadsman ligt gehoord als getuige. Onder meer over de gesprekken die hij na de dood van zijn broer met Paarlberg heeft gevoerd.

Haico Endstra was volgens de verdediging van Paarlberg goed op de hoogte van de boven- en ondergrondse zaken van zijn broer. Een andere getuige die de advocaat wil oproepen is Ad van Tatenhove, fiscalist en voormalig adviseur van Paarlberg.

Betrouwbaarheid

Rechtspsycholoog en hoogleraar Peter van Koppen moet zich van Meijers over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de verklaringen van Willem Endstra uitlaten.