HILVERSUM - De meeste Nederlanders weten niet wie er na de verkiezingen, de komende vier jaar de nieuwe premier moet worden. De mensen die het wel weten, kiezen Dijkstal (VVD, 287) en Melkert (PvdA, 219) als kandidaat ver boven alle andere politieke kopstukken. Dit blijkt uit een peiling van het Radio 1 Journaal.

In totaal werden 1789 mensen ondervraagd. Daarvan zegt 48 procent (856) niet te weten voor wie zij een voorkeur hebben als minister-president. Dijkstal is het meest favoriet als mogelijke premierkandidaat, met op tweede plaats Melkert. Op de derde plaats als meest favoriete premier staat VVD-minister Zalm van Financiën met 95 stemmen en op de vierde CDA-fractievoorzitter Balkenende met stemmen.

Dijkstal scoort ook het best als het gaat om vertrouwen en bekwaamheid. Ook is hij de sympathiekste politicus, zo blijkt uit de enquête. Op alle drie die punten scoren ook De Graaf van D66, Melkert en Balkenende goed.

Slechte score Fortuyn

Opvallend slecht scoort Pim Fortuyn, aanvoerder van de politieke partij in wording, Leefbaar Nederland. Meer dan de helft, 52,1 procent, zegt geen vertrouwen in hem te hebben, 41,3 procent vindt hem bovendien niet sympathiek.

De meeste respondenten stemmen op de VVD (15,9 procent) tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei, direct gevolgd door de PvdA (15,1 procent). Het CDA komt als derde partij uit de bus met 12,9 procent en GroenLinks als vierde met 9,4 procent van de stemmen. Vijfde partij wordt volgens deze enquête Leefbaar Nederland (7,2 procent).

'PvdA en CDA niet samen'

Een groot deel van de ondervraagden vindt overigens dat de PvdA niet samen met het CDA in de nieuwe regering moet zitten, 39 procent van de geênqueteerden; 31 procent weet het niet en 30 procent vindt het wel goed als ze samen de nieuwe regering vormen. Als bij de twee partijen een derde moet worden betrokken, vinden de meesten dat dat GroenLinks moet zijn.