WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft een onderzoek verordonneerd naar beschuldigingen over een massamoord op Taliban-gevangenen.

Die zou in 2001 zijn uitgevoerd door manschappen van de Afghaanse krijgsheer Abdul Rashid Dostum, die werd gesteund door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Dat meldde CNN maandag. Mensenrechtenorganisaties en onderzoeksjournalisten publiceerden in de afgelopen jaren een reeks rapporten en verhalen over de moordpartij.

Honderden en mogelijk duizenden Taliban kwamen op gruwelijke wijze om het leven. Ze werden na de val van Kunduz in containers gepropt en op transport gezet.

Massagraven

De weinige militanten die het transport overleefden, zouden zijn geëxecuteerd, waarna de stoffelijke overschotten in massagraven werden gedumpt.

Onder de Bush-regering kwam het nooit tot een onderzoek naar de zaak. Mogelijk had dat te maken met het feit dat Dostum een belangrijke bondgenoot was en is van de Afghaanse president Hamid Karzai.

Dostum is op het moment minister van Defensie in Afghanistan, naar verluidt tegen de zin van de nieuwe Amerikaanse regering.