PYONGYANG - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft een levensbedreigende vorm van alvleesklierkanker. Dat meldde de Zuid-Koreaanse tv-zender YTN maandag, op basis van bronnen binnen de inlichtingendiensten van Zuid-Korea en China.

Het Japanse tv-station TBS had vrijdag al gemeld dat de dictator van Noord-Korea een ernstige aandoening had aan zijn alvleesklier, op gezag van een Zuid-Koreaanse inlichtingenfunctionaris.

Toen werd nog geen melding gemaakt van kanker.

Volgens TBS waakt een team van medisch specialisten over de toestand van Kim, die zich zou hebben teruggetrokken in een villa in het zuidwesten van het land.

Beroerte

Over de gezondheidstoestand van de 67-jarige Kim wordt al langer gespeculeerd. Algemeen wordt aangenomen dat hij vorig jaar augustus een beroerte heeft gehad. De kanker aan zijn alvleesklier zou toen ook zijn ontdekt.

De autoriteiten in Noord-Korea hebben de berichten over de gezondheidsproblemen van Kim nooit bevestigd.

Medische bronnen in China zouden tegen het Zuid-Koreaanse tv-station YTN hebben verklaard dat Kim niet meer dan vijf jaar te leven zou hebben. Ze baseren die verwachting op de lage levensverwachting voor mensen die kampen met alvleesklierkanker en de leeftijd van het Noord-Koreaanse staatshoofd.

Kernproef

In de internationale gemeenschap wordt het nieuws over de gezondheid van Kim met spanning gevolgd. De relatie tussen Noord-Korea en de buitenwereld is op dit moment zeer slecht. Het land schond recent VN-resoluties met een reeks raketlanceringen en een ondergrondse kernproef.

Ook uitte de Noord-Koreaanse autoriteiten dreigementen tegen de buurlanden Zuid-Korea en Japan.