SEOUL - De tyfoon Maemi heeft in Zuid-Korea aan 78 mensen het leven gekost. Nog 24 anderen worden vermist. Meer dan 25.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten. Van hen zijn ongeveer 7.000 mensen ondergebracht in scholen en openbare gebouwen.

Maemi is de zwaarste tyfoon die het land de afgelopen eeuw heeft getroffen. Zaterdag bereikte de wind snelheden van 216 kilometer per uur. De tyfoon was zo krachtig dat zeecontainers de lucht in gingen, gigantische kranen omvielen en zelfs een geëvacueerd cruiseschip kantelde in Busan. Busan is de tweede stad van Zuid-Korea en het zwaarst getroffen stedelijk gebied.

Het leger is ingezet om de vermisten te zoeken, wegen te repareren en hulpgoederen te verspreiden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft duizend dekens, 638 kledingpakketten en 7.300 pakketten met dagelijkse benodigdheden beschikbaar gesteld. Meer dan 18.000 politieagenten werden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. Dat was in een chaos ontaard door de tyfoon.

De tyfoon ging gepaard met ongeveer 45 centimeter regenval en is de zwaarste sinds het Zuid-Koreaanse weerbureau in 1904 begon met meten. Ook delen van Noord-Korea werden door Maemi getroffen. Er is echter niets bekend over schade aldaar.