AMSTERDAM – De jeugd in Marokko moet in eigen land hun rechten opeisen in plaats van hun koffers te pakken om naar Europa te gaan.

Dat zegt Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks in een vraaggesprek met NU.nl.

Ook moet de Nederlandse overheid de regels voor het toekennen van uitkeringen aanscherpen en moet het utopische imago van Nederland in Marokko actief worden bestreden.

Met deze maatregelen moet de toestroom van Marokkaanse jongeren naar Europa, en in het bijzonder Nederland, worden ingedamd.

Ontwikkeling

"Marokko is heel erg in ontwikkeling, maar het zijn de rijken die rijker worden en de armen worden armer", aldus de in Nederland geboren Dibi.

"Het gaat juist om een eerlijke verdeling. Jongeren durven dat niet op te eisen en velen riskeren hun leven door via allerlei gammele bootjes naar Europa te varen."

Uikeringen

Dibi, wiens ouders jaren geleden naar Nederland kwamen, gaat regelmatig op vakantie naar Marokko en stelt dat vooral Nederland als het beloofde land wordt gezien.

"Als ik in Marokko op vakantie ga, is er geen enkele jongen of meisje die niet bezig is met nadenken over hoe ze Europa kunnen bereiken. Nederland wordt gezien als utopia."

"Dat heeft onder andere te maken met de uitkeringen die je hier zo zou kunnen krijgen."

Vakantie

Naast de vermeende makkelijke manier om een uitkering te krijgen dragen ook de vele vakantievierende Marokkaanse Nederlanders bij aan de aantrekkingskracht van Nederland.

"Marokkanen die vanuit Nederland naar Marokko op vakantie gaan, hebben een gehuurde bak, vette kleding en geld. Ze kunnen alles doen wat ze willen."

Strengere regels

Het Kamerlid pleit daarom voor strengere regels bij het toekennen van een uitkering.

"Mensen in Nederland moeten na een jaar een aanbod van werk door de overheid accepteren. Zo is men minder lang afhankelijk van de staat en wordt actief het verantwoordelijkheidsgevoel aangesproken om iets te gaan doen."

Imago

Daarnaast is het belangrijk dat het verkeerde imago van Nederland in Marokko wordt weerlegd. "Je krijgt geen salarisstrookje door niets te doen in Nederland. Je moet je uit de naad werken, wil je het goed hebben. Die boodschap moeten we overdragen."

Het GroenLinks-Kamerlid wil zijn steentje bijdragen aan de imagoverandering door een ingezonden stuk te schrijven voor de krant in Marokko.

"De strekking van mijn betoog is dat de Marokkaanse jeugd in eigen land hun rechten moeten opeisen in plaats van hun koffers te pakken en te emigreren."

De straat op

Dibi roept de jeugd in Marokko op de staat op te gaan en hun stem te laten horen. "Ook moeten ze journalist worden en kritische stukken gaan schrijven of lid worden van politieke partijen of organisaties."

"Als de jongeren zich verenigen, heeft de politiek geen andere keus dan te luisteren. De jeugd moet de huidige situatie niet accepteren."