AMSTERDAM - De politie heeft dit weekeinde aan de eerste twee taxichauffeurs een tijdelijk gebiedsverbod uitgedeeld wegens misdragingen bij de taxistandplaats op het Leidseplein in Amsterdam. Dat meldde een politiewoordvoerster zondag.

De chauffeurs kregen de ontzegging in de nacht van vrijdag op zaterdag, omdat ze zich niet aan de regels hielden bij het aansluiten in de rij met taxi's.

Zij mochten zich de rest van het weekeinde niet meer in de buurt van het Leidseplein vertonen. In de nacht van zaterdag op zondag misdroeg geen enkele chauffeur zich meer, aldus de woordvoerster.

Misdragingen

De politie kan sinds donderdag gebiedsverboden uitdelen aan mensen die zich op of rond de grote uitgaanspleinen in de hoofdstad misdragen.

Deze maatregel werd versneld ingevoerd vanwege de dood van de 44-jarige Rob Sitek vorig weekeinde na een ruzie met een taxichauffeur op het Leidseplein.

Vanwege dit incident houden sinds vrijdag ook vier toezichthouders van de gemeente tijdens uitgaansavonden de situatie op de standplaats in de gaten.

Taxichauffeurs

In het eerste weekeinde waarin de maatregelen van toepassing waren, richtte de politie zich met name op taxichauffeurs die zich misdroegen.

Vanaf komende week richten de agenten zich ook specifiek op klanten van de taxi's op het Leidseplein. Want ook die gedragen zich volgens de woordvoerster ''niet altijd zoals het hoort''.