NEW YORK - De toenmalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat het Congres acht jaar lang onwetend is geweest van een geheim antiterreurprogramma van de inlichtingendienst CIA.

Dat meldt The New York Times zondag op basis van twee goed ingevoerde bronnen.

Volgens hen heeft CIA-directeur Leon Panetta de inlichtingencommissies in het Amerikaanse parlement op 24 juni achter gesloten deuren geïnformeerd over de dienstorders van Cheney over het programma.

11 September

Ondergeschikten hadden Panetta een dag eerder op de hoogte gesteld van het bestaan van het programma dat na de terreuraanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington werd opgezet.

De CIA-topman heeft een einde gemaakt aan het programma, direct nadat was gebleken dat het Congres niet was geïnformeerd.

Inhoud

Wat de CIA precies heeft gedaan, is onduidelijk. Twee voormalige medewerkers van de CIA wilden ook niet ingaan op de inhoud van het programma, maar stelden wel dat het niet ging om ondervragingen of toezicht op communicatie.

Volgens hen is het nooit verder gekomen dan het plannen van het programma en hoefde dus niemand geïnformeerd te worden.

Wet

De wet eist van de Amerikaanse regering dat deze het parlement volledig en tijdig informeert over de activiteiten van de inlichtingendiensten.

Over de interpretatie van die wet wordt sinds de oprichting van de CIA in 1947 al gesteggeld, mede vanwege de veiligheid van CIA-agenten. ''Zeer gevoelige informatie'' kan door de inlichtingendienst achter worden gehouden.

Onduidelijkheid

Volgens de bronnen was binnen de CIA ''algemeen bekend'' dat Cheney de parlementariërs niet wilde inlichten over het programma.

Ook zij beroepen zich op de onduidelijkheid in de wet: het zou niet helder zijn of de voormalig vice-president verplicht was het Congres op de hoogte te brengen.

Onderzoek

Omdat de plannen nooit verder zouden zijn gekomen dan de tekentafel zien Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden niets in een onderzoek naar het programma. Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben een formeel onderzoek geëist.

Zij willen niet alleen weten waarom het Congres niet geïnformeerd is, maar ook wat het programma inhield.

Cheney was volgens The New York Times niet bereikbaar voor commentaar.