ACCRA - Afrikaanse landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het tegengaan van oorlogen, corruptie een ziektes. Tegenover westerse hulp moet verantwoordelijk bestuur staan.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag in een toespraak voor het Ghanese parlement. ''Ontwikkeling is afhankelijk van verantwoordelijk bestuur'', aldus Obama.

''Dit ingrediënt wordt op veel te veel plaatsen al veel te lang gemist. Het is de verandering die nodig is om het Afrikaanse potentieel te kunnen benutten. En het is een verantwoordelijkheid die alleen de Afrikanen zelf kunnen nemen.''

Hulpgelden

Obama maakte bekend dat hij de hoeveelheid hulpgelden aan Afrika wil doen toenemen. De Afrikaanse landen moeten dan zelf ook hun best doen, vindt Obama.

''Er is geen land dat rijkdom kan creëren als de leiders de economie misbruiken om zichzelf te verrijken. En er is geen bedrijf dat wil investeren in een land waar de overheid 20 procent van de winst opstrijkt.''

Wereld

In de speech benadrukte Obama nogmaals dat hij Afrika ziet als ''een fundamenteel deel van de wereld''. Hij zei dat eerder op de dag ook na zijn gesprek met de Ghanese president John Atta Mills.

''Als er genocide plaatsvindt in Darfur of terrorisme in Somalië, dan zijn dat niet simpelweg Afrikaanse problemen. Het zijn uitdagingen voor de veiligheid van de wereld, en ze hebben een globale reactie nodig'', aldus Obama tegen het parlement.

Geschiedenis

Obama haalde ook zijn eigen geschiedenis aan. ''Ik heb Afrikaans bloed door mijn aderen stromen."

"Het verhaal van mijn familie bevat de tragedies en de overwinningen van het grotere Afrikaanse verhaal'', aldus de Afro-Amerikaanse president.

Obama in Ghana