SCHAIJK - Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft 100.000 extra vaccins besteld voor de bestrijding van Q-koorts onder melkgeiten.

Ze heeft dat zaterdag bekendgemaakt tijdens een bezoek met collega-minister Ab Klink (Volksgezondheid) aan de zwaar getroffen gemeente Landerd in het noordoosten van Brabant. De ministers overwegen bovendien extra maatregelen zoals een beperking van het vervoer van geiten en schapen.

In het voorjaar is in Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht met 400.000 vaccins begonnen met de verplichte vaccinatie van geiten en schapen op grote bedrijven en risicoplaatsen, zoals kinderboerderijen. De extra vaccins zijn in het najaar beschikbaar.

Ziek

Dit jaar zijn al bijna 1700 mensen ziek geworden door de Q-koorts. Vorig jaar waren dat er nog 998. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zouden tot nu toe vier mensen zijn overleden nadat zij Q-koorts hadden opgelopen.

Verburg en Klink spraken zaterdag in Schaijk (gemeente Landerd) met een geitenhouder, een patiënt en een huisarts en hadden overleg met vertegenwoordigers van de GGD, gemeente, land- en tuinbouworganisatie ZLTO en het Brabantse provinciebestuur.

Meldingsplicht

De GGD vroeg de ministers om rigoureuze maatregelen. Hoofd infectieziektebestrijding Jos van de Sande noemde een strengere en landelijke meldingsplicht voor getroffen geitenhouders, dichte staldeuren, vernietiging van mest en een beperking van het vervoer van dieren.

De ministers nemen al die ideeën in overweging en komen op zeer korte termijn met aanvullende maatregelen, kondigden ze aan.