SREBRENICA - Vele duizenden Bosnische moslims hebben zaterdag in Srebrenica herdacht dat rond de plaats duizenden jongens en mannen werden vermoord vanaf 11 juli 1995.

Het leger van de Bosnische Serviërs nam de enclave op die dag in en stuitte vrijwel niet op weerstand van de VN-blauwhelmen, die de status van de plaats als veilige haven zouden waarborgen.

Onmiddellijk na de inname zijn rond Srebrenica duizenden Bosnische moslimmannen en -jongens uitgemoord. Aangenomen wordt dat de politieke en militaire leiding van de Serviërs in Bosnië-Herzegovina hiervan afwisten of het zelfs bevolen hadden. Het is later door magistraten als genocide bestempeld.

Begraven

De stoffelijke resten van een nieuwe groep van 534 geïdentificeerde slachtoffers zijn zaterdag in de plaats begraven. Naar schatting achtduizend mensen zijn rond de plaats vermoord en velen zijn nooit of slechts gedeeltelijk teruggevonden.

Tot dusverre zijn ongeveer zeventig plaatsen gelokaliseerd waar slachtoffers zijn gevonden.

Den Haag

Ook op het Plein in Den Haag is zaterdagmiddag tegen drie uur een herdenking begonnen van de slachtoffers van de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. De plechtigheid begon met gezang. Op dat moment hadden zich ongeveer tweehonderd mensen verzameld, zowel Nederlanders als Bosnische Nederlanders.

Tijdens het begin van de herdenking groeide het aantal aanwezigen uit tot drie- à vierhonderd mensen. Onder hen zijn D66-fractieleider Alexander Pechtold en SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel.

Oorlog

De bloedige oorlog in Bosnië (1992-1995) plaatste de Serviërs in de Joegoslavische deelstaat Bosnië tegenover de islamitische minderheid die heel Bosnië wilde afscheiden van Joegoslavië. Dat lukte uiteindelijk dankzij westerse steun.

Er vielen circa 100.000 doden in de strijd, vooral mannen en jongens. Nog steeds worden de resten van slachtoffers gevonden in geheime graven.Bosnië is nog steeds verdeeld in een etnisch Servisch deel en een deel waar de Bosnische moslims en de Kroaten wonen.

Herdenking Srebrenica