DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) laat onderzoeken hoe vaak privégegevens van buitenstaanders onnodig in het strafdossier van een verdachte belanden.

Justitie wil duidelijkheid hierover omdat is gebleken dat in het dossier over een bankoverval in Amsterdam privacygevoelige informatie staat van mensen die toevallig in de buurt waren.

Het strafdossier bevat bijvoorbeeld gegevens van klanten die kort voor de overval bij het bankfiliaal hebben gepind, meldde Het Parool zaterdag. Ook de namen en adressen van bezitters van een Audi in een deel van Amsterdam staan in het dossier.

Doorgeschoten

Het OM erkende zaterdag in een reactie dat de privégegevens niet in het strafdossier hadden mogen staan ''omdat het geen enkel doel diende''. ''Het lijkt erop dat het OM in dit geval iets is doorgeschoten in zijn streven transparant te werk te gaan.''

Justitie betracht openheid in strafdossiers, opdat de advocaat van een verdachte alle bewijsstukken kan controleren.

Verdachten

Het gebruik van privacy-gevoelige informatie over buitenstaanders ligt echter moeilijk, omdat de dossiers ook naar de verdachten gaan. Zij kunnen de informatie doorspelen aan bijvoorbeeld medegedetineerden. Een woordvoerster van het OM wijst erop dat het strafdossier een vertrouwelijk stuk is.

Het Wetenschappelijk Bureau van het OM zal onderzoeken hoe vaak privacygegevens van derden ten onrechte in strafdossiers belanden. Het bureau werkt al aan een breed onderzoek naar procesdossiers en zal daar deze privacy-aspecten bij betrekken.