DEN HAAG - De ANWB verwacht het dit weekeinde geen problemen op de Nederlandse wegen. Dat heeft een zegsman zaterdagochtend gemeld.

,,De grote drukte was vrijdagmiddag'' , stelt hij. Toen stond er mede door de vakantie-uittocht van het midden van het land 250 kilometer file op de weg.

Alleen het verkeer naar het evenement DanceValley in Spaarnwoude of de Marinedagen in Den Helder zouden mogelijk voor vertraging kunnen gaan zorgen. Ook waarschuwt de ANWB voor wachttijden op de A1 bij Muiderberg, waar de brug regelmatig open moet voor passerende boten.

Matrixbord

Een kapot matrixbord van Rijkswaterstaat heeft zaterdag wel geleid tot een lange file op de A2 van Utrecht naar Den Bosch. Dat heeft de ANWB gemeld.

Op het bord boven de linker rijstrook ter hoogte van Beesd staat een groot kruis, dat aangeeft dat automobilisten niet op de baan mogen rijden. Hierdoor stond er rond het middaguur al een rij van 14 kilometer langzaam rijdende auto's op de snelweg.

Rijkswaterstaat doet zijn uiterste best het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. De ANWB beklemtoont dat automobilisten de aanwijzingen op de borden wel moeten blijven volgen, ondanks het mankement.

Vakantie

In het buitenland staan echter veel landgenoten die vrijdag op vakantie gingen in lange files. Vooral in Oostenrijk en Frankrijk deden zich zaterdagochtend al problemen voor.

Op de A10 in Oostenrijk moesten automobilisten voor de Tauerntunnel al rekening houden met een wachttijd van twee uur. Voor de Gotthardtunnel in Zwitserland staan vakantiegangers zeker drie uur in de file.

Frankrijk

In Frankrijk doen zich vooral problemen voor bij Orleans en Givors. Op de A10, van Parijs naar Bordeaux, staat bij Orleans zeker 20 kilometer file.

Op de A7 van Lyon naar Orange moeten automobilisten bij het plaatsje Givors rekening houden met zeker 25 kilometer langzaam rijdend en stilstaand verkeer.