URUMQI - De Nederlandse journalist Remko Tanis is vrijdagavond half twaalf plaatselijke tijd in de Chinese stad Urumqi vrijgelaten.

De politie had hem in de ochtend opgepakt omdat hij volgens de plaatselijke autoriteiten ergens aanwezig was waar dat niet is toegestaan.

Ook zou de verslaggever van de Geassiocieerde Pers Diensten (GPD) de avondklok hebben overtreden.

Drie krachten

Tanis is GPD-correspondent in Shanghai. Hij is afgereisd naar Urumqi om daar verslag te doen van de onlusten tussen Oeigoeren en etnische Han-Chinezen.

Tanis stond naar eigen zeggen bij een moskee in Urumqi waar Oeigoeren in opstand kwamen tegen de sluiting van het gebedshuis.

De Chinese autoriteiten hadden vrijdag alle moskeeën in Urumqi laten sluiten uit angst dat mensen religie gaan misbruiken om ''de drie krachten te ondersteunen''.

De drie zijn in het jargon van politiek Peking de kwaadaardige krachten die de eenheid van de Volksrepubliek belagen: extremisme, separatisme en terrorisme. De politie pakte volgens Tanis de demonstranten en aanwezige journalisten op.

Goed behandeld

Tanis vertelde dat hij alle geldende regels had opgevolgd, maar toch was opgepakt. Een Spaanse en een Japanse reporter was datzelfde lot beschoren.

Volgens zijn chef Maurice Wilbrink beschikt Tanis over alle benodigde accreditaties voor het gebied.

Tanis zei na zijn vrijlating dat hij goed was behandeld, hij had alleen geen eten gekregen. De ondervragers wilden zijn persaccreditatie zien.

Na het verhoor is hij naar zijn hotel in Urumqi gebracht. De verslaggever zei zaterdag terug te willen vliegen naar zijn woonplaats Shanghai.