DEN HAAG - Een moderne pier moet Scheveningen een nieuwe toekomst bieden. Wie de zee nadert, moet de kust kunnen zien. Om die blik mogelijk te maken, zal de gemeente Den Haag moeten slopen.

Dat heeft het college van Den Haag vrijdag besloten. Volgens de wethouders Peter Smit (VVD, Verkeer) en Marnix Norder (PvdA, Bouwen en Wonen) zal er geen sprake zijn van grootschalige sloop.

Wel zal het casino onder de slopershamer gaan, evenals wat Norder noemde de ''uitstulpingen'' aan de beide kanten van het Kurhaus.

Renovatie

De pier, die dateert van 1961, zal een geduchte renovatie ondergaan. Al jaren valt er maar weinig te beleven op het betonnen uitsteeksel in de Noordzee.

De huidige pier is eigendom van het Van der Valk-concern, dat er een evenementencomplex exploiteert. Norder: ''De pier moet straks een plek zijn waar je je partner ten huwelijk vraagt''.

Masterplan

De pier is de piek op het vrijdag gelanceerde masterplan, waarin de gemeente tientallen miljoenen gaat steken.

Het plan heeft de looptijd van tien jaar, al weet Norder dat Scheveningen nooit af is. Het begint met de renovatie van de boulevard, waarvan binnen drie jaar een kilometer klaar moet zijn.

Brug

Als het aan de gemeentelijke autoriteiten ligt, is het enige jaren daarna mogelijk vanaf het voormalige Norfolk-terrein via een brug over de haven naar de pier te lopen. De brug torent 25 meter boven het water uit. ''Een belevenis'', aldus de enthousiaste Norder.

De grootschalige herinrichting van Scheveningen moet de kust aantrekkelijker maken.

''Scheveningen moet meer bezoekers trekken en ze moeten langer blijven en meer geld uitgeven'', zegt Norder. De badplaats, maar ook de haven en het dorp moeten meer uitstraling krijgen.

Norfolkline

Op het terrein waar het containeroverslagbedrijf Norfolkline was gevestigd, krijgen haven en dorp meer ruimte.

Zowel de visserijhaven als de jachthaven moet daardoor nieuwe impulsen krijgen. Eerder gaf de gemeenteraad goedkeuring aan de bouw van drie woontorens in het havengebied.

Welwillend

Ondernemers in Scheveningen staan welwillend tegenover de plannen van het Haagse stadsbestuur om de badplaats op te knappen en te moderniseren.

''Wij zijn vrij positief. Het is hard nodig dat Scheveningen wordt opgeknapt. Er moest wat gebeuren. Scheveningen moet weer fris en vrolijk worden'', zei een woordvoerder van de gezamenlijke ondernemersorganisaties Scheveningen-Kuststrook.

Moderne pier Scheveningen