L'AQUILA - De leiders van de G8 en negentien andere landen zijn vrijdag overeengekomen de komende drie jaar 20 miljard dollar (14,4 miljard euro) te investeren in de landbouw van ontwikkelingslanden.

Het geld wordt ook besteed aan voedselveiligheid. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi laten weten op de slotdag van de G8-top in het Italiaanse L'Aquila. Eerder was sprake van een totaalbedrag van 15 miljard dollar (10,8 miljard euro).

In een verklaring staat dat er dringend actie moet worden ondernomen ''om de mensheid van honger en armoede te bevrijden''.

Het geld wordt onder meer besteed aan kleine boeren in arme landen om hun voedselproductie te verbeteren. Uitdrukkelijk is niet gekozen voor directe voedselhulp omdat daarmee de lokale productie kapot wordt gemaakt.

Voor de slotdag van de G8-top in het Italiaanse L'Aquila waren Afrikaanse leiders uitgenodigd.

Nederland

De Amerikanen zijn met 3,5 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) de grootste geldschieter.

Nederland zal de komende drie jaar 2 miljard dollar (ruim 1,4 miljard euro) investeren in de ontwikkeling van landbouw in arme landen. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vrijdag gezegd.

Daarmee draagt Nederland een flinke duit bij aan de toezegging van de leiders van de G8 en negentien andere landen om 15 tot mogelijk 20 miljard dollar te investeren in de landbouw en voedselvoorziening.

Kennis

Balkenende zei tijdens de sessie dat Nederland veel te bieden heeft, onder meer via kenniscentra en specialistische bedrijven. Hij haalde voorbeelden aan waarin Nederland actief is op dit vlak en mogelijk zal uitbreiden.

Zo werkt de Rabobank samen met lokale Afrikaanse banken die krediet verstrekken aan boeren.

Verder bundelen zeker veertig internationale bedrijven uit Nederland hun krachten met regeringen, vakbonden en maatschappelijke organisaties in arme landen om duurzame handel en productie te bevorderen.

Samenwerkingen

Ook bestaan er een-op-eensamenwerkingen tussen boeren uit Nederland en ontwikkelingslanden.

Daardoor is het jaarinkomen van een half miljoen mensen in deze landen met 25 procent gestegen, aldus de premier. Volgens hem mag de crisis niet leiden tot meer honger. Het Nederlandse geld komt uit het ontwikkelingsbudget.

Vooruitgang

Balkenende zei verder dat er vooruitgang wordt geboekt op het gebied van klimaat en op economisch en sociaal terrein. Daarnaast wordt het toezicht op het financiële stelsel beter.

Het afgelopen jaar weet de internationale gemeenschap elkaar steeds beter te vinden, aldus de premier. Stapje voor stapje worden volgens hem steeds meer concrete resultaten geboekt.