DEN HAAG - De regio Den Haag is vrijdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Ruim een uur hebben grote delen van de stad en Rijswijk zonder stroom gezeten.

Rond half een was de storing verholpen. Door de storing werden 50.000 aansluitingen getroffen. 

De elektriciteit was uitgevallen in een groot deel van Den Haag waaronder het, centrum, Rijswijk en Ypenburg. Ook delen van Voorburg en Leidschendam zaten zonder stroom. Dat heeft energiebedrijf Eneco laten weten.

De oorzaak van de storing was het uitvallen van een hoogspanningsstation tussen Voorburg en Den Haag.

Water

Ook de toevoer van water naar huishoudens in Den Haag werkt inmiddels weer. Dat meldde een woordvoerster van Dunea, het voormalige Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, rond het middaguur.

Volgens haar hebben alle huishoudens in de stad een uur zonder water gezeten. Dat kwam doordat een pomp in Scheveningen stilviel door de stroomstoring.

Opgestart

Ook was de watervoorziening in delen van Zoetermeer en Rijswijk een uur gebrekkig. Met behulp van een noodvoorziening is de getroffen pomp opnieuw opgestart.

Dunea adviseert de inwoners van Den Haag om de leiding eerst goed door te spoelen voordat mensen weer water uit de kraan gaan drinken.

HTM

Openbaarvervoerbedrijf HTM ondervond veel hinder van de stroomstoring. In het centrum van Den Haag, Rijswijk en Delft stonden trams stil.

Het zal nog wel enige tijd duren voordat alle lijnen weer volgens de dienstregeling vertrekken, liet een woordvoerster van HTM weten.

Op veel plekken, zoals in de tramtunnel, waren camera's uitgevallen. Ook de RandstadRail ondervond hinder. 

Spoorwegen

De Nederlandse Spoorwegen hadden geen hinder van de stroomstoring. De treinen rijden allemaal en hebben geen vertraging.

Volgens een woordvoerder komt dat doordat ProRail een eigen elektriciteitsnet heeft.

Ziekenhuis

Enkele ziekenhuizen in de regio Den Haag ondervonden vrijdag weinig last te hebben van de stroomstoring.

Het HagaZiekenhuis (twee locaties) schakelde na een ''kleine dip'' over op een andere centrale. Een dergelijke zeer korte dip gebeurde ook bij het Bronovo-ziekenhuis dat er verder geen last van ondervond.

Verkeersregelaars

In het centrum zette de politie extra verkeersregelaars in omdat een aantal stoplichten het niet meer deden.

Het gebouw van de Tweede Kamer en het stadhuis hadden geen last van de stroomstoring. Diverse ministeries werden wel getroffen.

Brandweer

De brandweer kwam zelf ook zonder elektriciteit te zitten. Zij hadden het vooral druk met mensen die vastzaten in liften en met brandmeldsystemen die afgingen.

Madurodam

Madurodam had vrijdag geen last van de stroomstoring.