SAN JOSE - De politieke crisis in Honduras is voorlopig nog niet ten einde. Dat bleek donderdag na afloop van bemiddelingsgesprekken in San Jose, de hoofdstad van Costa Rica.

De Costa Ricaanse president Oscar Arias voerde in zijn ambtswoning eerst een gesprek met Manuel Zelaya, die op 28 juni door het leger werd afgezet als president van Honduras. Daarna had Arias, die in 1987 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, een onderhoud met de Hondurese interim-president Roberto Micheletti.

De rivalen waren naar Costa Rica gekomen voor gesprekken over de gespannen situatie in hun land. Op voorhand was al duidelijk dat zowel Zelaya als de nieuwe machthebbers in Honduras niets voelen voor een compromis. Desondanks hadden waarnemers verwacht dat Zelaya en Micheletti direct met elkaar zouden praten.

Verkiezingen

Zo ver kwam het niet. Micheletti herhaalde zijn belofte van algemene verkiezingen in november, die volgens hem transparant en veilig zullen verlopen. Hij zei ''zeer tevreden'' te zijn over het gesprek dat hij voerde met Arias.

Vlak voordat hij weer op het vliegtuig naar Honduras stapte, gaf Micheletti verder aan dat een aantal vertegenwoordigers van zijn interim-regering in Costa Rica blijft om de dialoog voort te zetten.

Dialoog

Zelaya benadrukte na zijn onderhoud met Arias dat hij zo snel mogelijk terug wil keren naar Honduras, als president. Arias zei tevreden te zijn over de ''eerlijke en duidelijke dialoog'', maar erkende ook dat de standpunten van de rivaliserende partijen ver uit elkaar liggen.

''Dit gaat mogelijk meer tijd kosten dan we ons hadden voorgesteld'', aldus Arias.