L'AQUILA - De voedselcrisis in Afrika staat vrijdag centraal tijdens de derde en laatste dag van de G8-top in de Italiaanse stad L'Aquila.

Leiders van de zeven leidende industriestaten en Rusland voeren gesprekken met collega's uit een aantal Afrikaanse landen.

Onder anderen Muammar Kadaffi zal aanschuiven. De voorheen uiterst omstreden Libische leider en voorzitter van de Afrikaanse Unie schudde donderdagavond de hand van de Amerikaanse president Barack Obama. Woensdag werd al bekend dat de G8-leden bijna 12 miljard euro willen investeren om de wereldwijde voedselproductie te bevorderen.

Voedselzekerheid

Premier Jan Peter Balkenende is vrijdag ook aanwezig bij de top. Hij woont een bijeenkomst over voedselzekerheid bij, die in het kader van de G8-top wordt gehouden. Tijdens de sessie wil Balkenende aandacht vragen voor het toenemende aantal mensen dat honger lijdt door de crisis en het belang van de ontwikkeling van de landbouw.

Protestmars

Duizenden tegenstanders van globalisering willen een protestmars houden op de slotdag van de G8. De betoging begint om 13.00 uur en de deelnemers zijn van plan om naar de vergaderlocatie van de hoogwaardigheidsbekleders te wandelen om daar hun onvrede te uiten.

Volgens Italiaanse media worden er vijf- tot tienduizend betogers verwacht.

Aardbeving

Ook bewoners van L'Aquila die door de aardbeving in april dakloos zijn geworden, doen mee aan de optocht. Zij hebben ertoe opgeroepen de demonstratie ''vreedzaam en correct'' te laten verlopen.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft de top dit jaar van Sardinië naar L'Aquila verplaatst in de hoop dat militante betogers zich er uit respect voor de slachtoffers beter gedragen. Er is een enorme politiemacht op de been in de hoofdstad van de Abruzzen.