AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft vrijdag in het hoofdstedelijke Muziektheater een driedaags internationaal congres over de wereldwijde watervoorziening geopend.

De organisatie wilde Cohen en ook de Frans-Amerikaanse oceaanonderzoeker Fabien Cousteau bij het begin van het congres symbolisch een glas schoon drinkwater uit de Amstel aanbieden.

Toen de burgemeester het congres 's ochtends opende was het waterzuiveringsapparaat echter nog niet gereed.

Deskundigen

Tijdens het congres debatteren deskundigen uit Europa en Afrika over de beschikbaarheid van schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Met lezingen en het uitwisselen van ervaringen willen de deelnemers bijdragen aan het bereiken van het millenniumdoel van de Verenigde Naties, om het aantal mensen dat wereldwijd geen toegang heeft tot schoon drinkwater voor 2015 te halveren.

Zuiveringsapparaat

Na het congres wordt het zuiveringsapparaat dat de organisatie in Amsterdam gebruikt ter beschikking gesteld aan een krottenwijk in Afrika.

Vrijdag kunnen ook alle voorbijgangers van het Muziektheater nog een glas gezuiverd water nuttigen, zo liet de organisatie weten.