NUNSPEET - Joop van Beek uit Nunspeet heeft in 27 dagen 10.000 kilometer gefietst. Donderdagavond finishte de fietser, die wekenlang bijna onafgebroken op zijn rijwiel zat, in zijn woonplaats.

De 61-jarige Van Beek begon zijn fietstocht op 13 juni. Hij reed rondjes van 25 kilometer in de buurt van zijn woonplaats op de Veluwe.

De ultrafietser onderbrak zijn tocht alleen voor vier uur slaap per nacht en voor een bord pasta overdag. In totaal zat hij 633 uur en dertig minuten op de fiets.

Doods gevoel

Vlak na het finishen donderdagavond rond half acht zei de langeafstandsfietser nog prima in vorm te zijn. ''Ik heb alleen een doods gevoel in mijn handen en voeten'', aldus Van Beek, naar eigen zeggen de eerste persoon die tienduizend kilometer achterelkaar fietste.

Zijn prestatie is gevolgd door een notaris en wordt waarschijnlijk opgenomen in het Guinness Book of Records.

Guus Moonen uit Moergestel fietste echter in drie weken in 2008 ook al tienduizend kilometer voor het Rode Kruis.

Stichting Spieren voor Spieren

Van Beek bedacht de stunt om geld op te halen voor het goede doel Stichting Spieren voor Spieren. Met donaties uit het bedrijfsleven haalde Van Beek ruim 15.000 euro op, een bedrag waar hij ''heel tevreden'' over is.

Voordat hij finishte onderbrak de sporter nog kort zijn tocht in het nabijgelegen dorpje Vierhouten.

Hier werd hij met een kleine ceremonie tot ereburger benoemd. Bij aankomst in Nunspeet wachtte de fietser een grote taart.