DEN HAAG - Veertien verdachten die donderdag voor de supersnelrechter in Den Haag moesten verschijnen voor openlijke geweldpleging, moeten gevangenisstraffen uitzitten van een week tot tien dagen met aftrek van voorarrest.

De verdachten werden maandag aangehouden nadat ze de Chinese ambassade hadden bekogeld met stenen, eieren en hout.

De actievoerders keerden zich tegen het beleid van China in Oost-Turkestan oftewel de regio Xinjiang. China bezette het land in 1950. Onder anderen Oeigoeren, de oorspronkelijke bewoners, gebruiken de naam Oost-Turkestan.

Stenen

De demonstranten bekogelden de Chinese ambassade met stenen en probeerden over het hek te klimmen. De politie hield 142 mensen aan.

Het Openbaar Ministerie had tegen alle demonstranten een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee weken voorwaardelijk, geëist.

Ernstig

De officier van justitie sprak van een ernstige zaak. Bijna alle ruiten van de ambassade plus de glazen koepels aan weerszijden van het gebouw werden vernield en ook binnen ontstond schade. ''Diplomatieke vestigingen moeten overal ter wereld kunnen functioneren.''

Tijdens de twee supersnelrechtzittingen was er veel belangstelling in de zaal. Een enkeling had een speciaal blauw T-shirt aan met de tekst Doorgaan Oeigoeren en een afbeelding van een Oeigoerse en Nederlandse vlag.

Meningsuiting

Volgens de officier is de vrijheid van meningsuiting in Nederland groot. ''Er mag worden gedemonstreerd maar vernielingen zijn niet toegestaan. U heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan het geweld'', aldus de officier.

''Dit is precies wat de Chinezen willen'', was vanuit de zaal te horen toen de eerste gevangenisstraffen werden opgelezen.

Van de 142 aangehouden betogers konden 110 dezelfde dag weer naar huis. De veertien verdachten die donderdag voor de rechter moesten verschijnen zijn door onder meer camerabeelden vastgelegd toen zij stenen gooiden.

Drie andere verdachten hebben een dagvaarding ontvangen en moeten dus later voorkomen. De overige vijftien zijn woensdag vrijgelaten. Hun zaak zal op een later moment worden beoordeeld, aldus het OM.