LONDEN - Journalisten van de Britse tabloidkrant News of the World zouden samen met privédetectives hebben ingebroken in mobiele telefoons met internetverbinding van twee- tot drieduizend politici, acteurs, zangers, voetballers en andere bekende personen.

De Britse politie heeft donderdag een onderzoek ingesteld naar de beschuldigingen van dagblad The Guardian, berichtten Britse media.

De politie ziet daarentegen geen noodzaak in een heropening van een onderzoek uit 2005, toen een verslaggever van News of the World en een privédetective in de gevangenis kwamen wegens het onderscheppen van het telefoonverkeer van medewerkers van de Britse koninklijke familie. Sindsdien zijn er geen nieuwe bewijzen aan het licht gekomen, aldus de politie.

Voicemailberichten

Volgens The Guardian onderschepten privédetectives die voor News of the World werkten onder meer voicemailberichten.

Ook hadden ze toegang tot persoonlijke zaken als telefoonrekeningen en bankgegevens. Onder de gedupeerden waren oud-vicepremier John Prescott, de Londense burgemeester Boris Johnson, acteurs Gwyneth Paltrow en Jude Law, model Elle MacPherson en zanger George Michael.

News of the World

De zondagkrant News of the World wordt gepubliceerd door News Group Newspapers, een Britse uitgever van kranten.

Deze uitgever is een dochteronderneming van het mediaconglomeraat News Corporation van de Australische magnaat Rupert Murdoch.

Geheimhouding

News Group Papers gaf al ruim een miljoen pond (1,2 miljoen euro) uit om schikkingen te treffen met gedupeerden, die als tegenprestatie geheimhouding beloofden. Het gaat om drie gevallen in totaal, aldus The Guardian.