BRUSSEL - VVD, CDA en PVV staan zeer terughoudend tegenover de verwachte aanvraag volgende week van IJsland voor het EU-lidmaatschap. Dat in tegenstelling tot het Nederlandse kabinet, dat zopas heeft gemeld positief te denken over een eventuele aanvraag.

Dit omdat IJsland een betrouwbare partner is en belangrijke Europese waarden deelt met Nederland.''IJsland heeft nooit van EU-lidmaatschap willen weten, maar kiest daar nu voor om haar grote financieel-economische problemen op de EU af te wentelen'', waarschuwt Europarlementslid Hans van Baalen (VVD). Barry Madlener (PVV) denkt er net zo over.

CDA-Europarlementslid Ria Oomen zegt dat de EU even moet ophouden met nieuwe kandidaat-lidstaten. ''We moeten eerst verteren wat we al hebben. Even pas op de plaats'', zegt Oomen.

Problemen

''We hebben slechte ervaringen met nieuwkomers vol problemen, zoals Bulgarije en Roemenië.''

Het Europees Parlement kan een stokje steken voor toetreding. De volksvertegenwoordigers moeten beslissen of de EU wel of niet gaat onderhandelen. ''Ik denk dat de gereserveerdheid bij velen leeft'', aldus de zeer ervaren Oomen.

Voorwaarden

De PvdA en GroenLinks zijn wel voorstander van toetreding van IJsland, mits het land aan de voorwaarden voldoet. De PvdA wil wel eerst de problemen met de IJslandse vissers ophelderen. Voor GroenLinks is de uitbundige IJslandse visserij niet het grootste probleem.

''IJslandse vissers zijn zeker niet de slechtste jongetjes uit de klas. Er zijn ook Nederlandse trawlers die de zee bij Mauretanië leegvissen.''

Voorstel

De IJslandse parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken verwacht binnen enkele dagen een voorstel af te ronden om EU-toetreding aan te vragen. Het parlement van het eiland kan er dan volgende week over stemmen.

IJsland zou met zijn 320.000 inwoners het kleinste EU-land worden. Het krijgt dan recht op vijf zetels in het Europarlement en heeft bij EU-beraad van ministers net zo veel stemmen als Luxemburg en Malta. Bij besluiten van regeringsleiders van EU-landen zou IJsland vetorecht krijgen, net als andere landen.

Aanwinst

Eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) zei in maart nog dat de toetreding van IJsland een aanwinst zou zijn voor de EU. Toetredingsonderhandelingen zouden volgens hem snel kunnen verlopen, omdat het land al twee derde tot driekwart van de Europese regelgeving heeft overgenomen.