ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem zes jaar cel geëist tegen een 33-jarige moeder en haar 38-jarige ex-vriend voor het doodslaan van peuter Diego.

Het zeventien maanden oude jongetje bezweek in december 2007 langzaam aan inwendige bloedingen als gevolg van keiharde mishandelingen met de impact van een 'verkeersongeluk'.

Moeder Nivea F. de D. en haar toenmalige vriend Rob K. waren de enigen in de buurt van het kind.

Doodslag

In november vorig jaar sprak de rechtbank in Almelo de man en de vrouw vrij van doodslag, toen onduidelijk was gebleven wie van de twee de dodelijke klappen toebracht.

Tegen Rob K. was toen tien jaar geëist en tegen de moeder vijftien maanden cel. In het hoger beroep stelt het OM dat in elk geval het medeplegen van doodslag tegen beiden bewezen kan worden.

Hulp

De peuter moet volgens deskundigen rond half zeven 's ochtends mishandeld zijn, waarna het rond half twaalf overleed.

Het braakte, werd suf, bleek, klam, koud en later grauw en stijf, terwijl moeder en K. intussen verzuimden hulp te regelen.

Deskundigen stelden naast dodelijke inwendige scheuringen ook vijftien blauwe plekken vast en veel sporen van ouder stootletsel.

Vrijspraak

Raadsmannen van beide verdachten vroegen vrijspraak, en wezen naar elkaars cliënt. Volgens K.'s advocaat meldden getuigen al blauwe plekken bij Diego voordat Rob K. een relatie kreeg met Nivea.

De vrouw zou onder invloed van alcohol en drugs labiel, en bij vlagen agressief zijn. Maar haar raadsman memoreerde een medegedetineerde aan wie K. zou hebben opgebiecht hoe hij de peuter sloeg, en stelde dat K. ook met de peuter alleen is geweest, anderhalf uur voor diens dood. De verdachten vertelden opnieuw niets dat enig licht op de gebeurtenissen wierp.

Het gerechtshof doet uitspraak op 23 juli.