BRUSSEL - Bijna 12 procent van de Nederlanders heeft een Europese ziektekostenverzekeringskaart. Dat is fors lager dan het gemiddelde in de 31 deelnemende Europese landen, dat op 35,7 procent ligt.

Dat maakte Europees Commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) donderdag in Brussel bekend.

De Europese verzekeringskaart werd vijf jaar geleden geïntroduceerd.

Met de kaart kunnen inwoners van de EU plus Noorwegen, Liechtenstein, IJsland en Zwitserland in heel Europa eenvoudig een beroep doen op noodzakelijke medische zorg.

Gemoedsrust

''De Europese Verzekeringskaart brengt gemoedsrust voor miljoen mensen. Met de kaart kunnen ze van hun vakantie genieten, zonder zich zorgen te maken over dure medische behandelingen of gecompliceerde procedures in het geval ze ziek worden of bij een ongeval betrokken raken'', aldus Spidla.

De Europese kaart is in Nederland vrij onbekend, zo zegt directeur Erik Hordijk van de Verzekeringssite, een website waar verzekeringen vergeleken kunnen worden. Uit onderzoek van de site bleek eerder dat verzekeraars de kaart niet actief promoten.

Kosten

Voordeel van de Europese pas is dat medische kosten niet hoeven te worden voorgeschoten. ''Een ander voordeel is dat bij gebruik van de Europese zorgpas geen eigen risico hoeft betaald te worden."

"Het eigen risico voor medische kosten is wettelijk vastgesteld op 155 euro'', aldus Hordijk. Zijn website legt uit hoe een dergelijke pas kan worden aangevraagd.