PETTEN - Nuclear Research & consultancy Group (NRG) neemt de kernreactor in Petten begin 2010 circa een half jaar uit de roulatie in verband met een reparatie van het koelsysteem. Dit heeft het bedrijf donderdag laten weten.

De reactor lag van augustus vorig jaar tot begin februari dit jaar stil nadat in het koelsysteem luchtbellen waren ontdekt.

Nadat afdichtingen en een detectiesysteem waren aangebracht, kon de reactor op 12 februari weer opstarten.

Het ministerie van VROM gaf hiervoor een tijdelijke vergunning af. Die verplicht NRG ertoe uiterlijk op 1 maart 2010 de definitieve reparatie van het koelsysteem ter hand te nemen. De luchtbellen werden ontdekt in koelwaterleidingen die in beton zijn gegoten.

Isotopen

De kernreactor in Petten tekent voor een belangrijk deel van de wereldproductie van medische isotopen, die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek.

Juist de afgelopen weken is de productie opgevoerd naar 300.000 isotopen per week. Aanleiding hiervoor is dat de NRU reactor in Canada, de grootste isotopenproducent ter wereld, als gevolg van een lekkage tot het eind van het jaar buiten bedrijf is.

Voorafgaand aan de grote reparatie van komend jaar wordt de reactor in Petten op 18 juli voor een maand stilgelegd. Hierbij gaat het om een jaarlijkse zomerstop, die wordt gebruikt voor onderhoud en inspecties.