BRUSSEL - De Europese regeringsleiders hebben donderdag besloten José Manuel Barroso officieel te nomineren voor een tweede termijn van vijf jaar als voorzitter van de Europese Commissie.

Eerder hadden ze al aangegeven Barroso politiek te steunen. De officiële nominatie betekent een belangrijke steun voor Barroso. In het Europees Parlement is nog wel verzet tegen een tweede termijn voor de Portugees.

Het Europese Parlement stelde maandag de geplande stemming uit over de herbenoeming van voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie. ''Hopelijk kan er in september worden gestemd''', aldus voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement eerder deze week.

Onder anderen de socialisten, groenen en liberalen willen toezeggingen van Barroso dat hij zich minder liberaal-conservatief zal opstellen.

Dank

Barroso dankte de lidstaten donderdag voor hun vertrouwen in hem. ''Dit is natuurlijk een belangrijke stap in het proces. Het laatste woord is echter aan het Europese Parlement. Ik ben graag bereid om met de verschillende politieke groeperingen in het parlement te discussiëren over het beleid dat ik voorsta'', aldus Barroso in een brief gericht aan het parlement.