LONDEN - De 37-jarige Brit Mark McGowan heeft met zijn neuseen pinda 11 kilometer over de grond voortgeduwd, tot in hetregeringscentrum Downing Street. Hij deed dat niet om in hetGuinness Book of Records te komen, maar om zijn pleidooi voorlagere collegegelden, zo meldde de krant The Daily Mail zaterdag.

McGowan legde zijn lijdensweg - "Ik heb onuitsprekelijke dingengezien. de straten waren ontzettend smerig: haren, fluimen envogelpoep" - niet in een keer af. Hij deed het in etappes: tweeweken lang iedere dag acht uur lang kroop hij over de grond. Op heteindpunt bood hij zijn pinda, de dertiende omdat er twaalf inputten of onder autos terechtkwamen, aan aan eenregeringsfunctionaris. Daarna kreeg hij een kop thee.

Hij bekende dat hij vaak op het punt had gestaan om op te geven."Het was een eenzaam werk. Ik voelde me een beetje als een hond."Veel mensen op straat maakten hem belachelijk.

De kunstenaar en student McGowan heeft al eerder van zich doenspreken met bijzondere acties. Zo rolde hij zichzelf een keer doorde straten van Londen om te pleiten voor een vriendelijkerbehandeling van de reinigingsdienst.