L'AQUILA - De G8-landen zijn zeer bezorgd over het geweld na de verkiezingen in Iran. Tegelijkertijd zijn ze vastbesloten om een vreedzame oplossing te vinden voor de situatie rond het omstreden nucleaire programma van dat land.

Dat staat in een verklaring die de belangrijkste industrielanden kort na middernacht hebben uitgegeven in L'Aquila, de stad in Italië waar wereldleiders sinds woensdag praten over een groot aantal zaken.

De leiders van de G8-landen noemen de bemoeienissen van het bewind in Iran met de media, onrechtmatige arrestaties van journalisten en recente aanhoudingen van buitenlanders ''onacceptabel''.

Vertraging

De G8 doet ook een dringend beroep op Iran om samen te werken met het Internationaal Atoomagentschap en om relevante VN-resoluties te respecteren ''zonder verdere vertraging''.

De verklaring rept echter niet van strafmaatregelen, voor het geval dat Iran blijft weigeren om mee te werken aan inspecties van de waakhond van de Verenigde Naties op het gebied van nucleaire zaken.

Verenigde Staten

Na afloop van de eerste dag van de G8-top maakte de regering van de Verenigde Staten bekend dat het in maart 2010 een top organiseert over de beveiliging en de bestrijding van smokkel van nucleair materiaal.

De Amerikaanse president Barack Obama wil leiders van 25 tot 30 landen uitnodigen voor de top.