JAKARTA - De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono lijkt te zijn herkozen bij de woensdag gehouden verkiezingen.

Uit peilingen na het sluiten van de stemlokalen blijkt dat het 59-jarige staatshoofd met tussen de 59 en 60 procent van de stemmen een duidelijke overwinning heeft behaald, meldden Indonesische media.

De rivalen van Yudhoyono, vicepresident Jusuf Kalla en oppositieleidster Megawati Soekarnoputri, bleven in de prognoses hangen op respectievelijke 12 à 15 en 26 à 27 procent van de stemmen.

Om in de eerste ronde te worden gekozen, heeft een kandidaat landelijk meer dan 50 procent van de stemmen en in elk van de 33 provincies minstens 20 procent nodig.

Pseudodemocratie

Toen duidelijk begon te worden dat zij de gang naar de stembus leek te verliezen, veroordeelde Megawati de verkiezingen als pseudodemocratie. Volgens de politica, die al eens president was, zijn er aanwijzingen dat er fraude is gepleegd.

Zij zou nog een dag voor de verkiezingen meldingen hebben ontvangen dat ongeveer 10 miljoen mensen hun stemrecht niet konden uitoefenen omdat zij niet op de kieslijsten staan.

Ook zouden 68.000 stemlokalen zijn ''verdwenen''. Zij wil langs gerechtelijke weg de verkiezingsuitslag aanvechten.

Vreedzaam

Yudhoyono wees de aantijgingen van fraude van de hand. Hij riep alle partijen op eventuele geschillen op een vreedzame manier op te lossen.

''Ik dank de almachtige en de burgers van Indonesië die hebben gestemd'', aldus Yudhoyono in een eerste reactie. Hij zei te wachten op de officiële uitslag, ''ook al tonen de eerste resultaten dat wij succesvol waren.''

Later op de dag maakt de kiescommissie de eerste voorlopige uitslagen bekend. Het definitieve verkiezingsresultaat wordt eind juli verwacht. De verkiezingen in het land met de grootste moslimbevolking ter wereld verliepen voor zover bekend zonder incidenten.

Agenten

Ongeveer 240.000 agenten moesten zorgen voor een veilig verloop van de verkiezingen in de op twee na volkrijkste meerpartijen democratie ter wereld, na India en de Verenigde Staten.

Ruim 176 miljoen mensen hebben in Indonesië stemrecht, verspreid wonend over 17.000 eilanden van Sumatra in het westen tot de provincie Papua op Nieuw-Guinea in het oosten.

Het is de tweede keer sinds de val van het regime van generaal Soeharto in 1998 dat de Indonesiërs rechtstreeks een president kiezen.

Als Yudhoyono wordt herkozen, is het voor het eerst dat een Indonesisch staatshoofd op een democratische manier aan een tweede ambtstermijn komt.

SBY

Yudhoyono - SBY in de volksmond - heeft de Indonesiërs meer economische groei en het opschudden van het corrupte bureaucratische apparaat beloofd.

Yudhoyono is populair, ondanks het feit dat hij als besluiteloos geldt en hij een loyale dienaar was van de bloedige Soeharto-dictatuur, die honderdduizenden mensenlevens eiste.

SBY's regering slaagde erin in 2005 de oorlog in Atjeh te beëindigen en trad hard op tegen radicale moslims die achter de terreuraanslag in 2002 op Bali zaten.