DEN HAAG - Kroegen zonder personeel kunnen voorlopig ongestoord de asbak weer op de tafel zetten. De komende tijd zal de Voedsel en Waren Autoriteit bij de eenmanszaken niet gaan controleren of ze zich wel houden aan het rookverbod in de horeca.

Ook het innen van boetes die al zijn opgelegd, wordt voorlopig opgeschort.

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag geantwoord op vragen van de VVD. Voor kroegen met personeel blijft het toezicht gewoon gehandhaafd.

Overtreding

De minister komt met zijn besluit nadat tot tweemaal toe cafés zonder personeel werden vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.

Vorige week nog oordeelde het hof in Leeuwarden in de zaak tegen het Groningse café De Kachel dat het rookverbod niet goed in de wet is vastgelegd. Eerder deed het hof in Den Bosch hetzelfde bij een rookcafé Victoria in Breda.

Onderscheid

Klink schrijft aan de Kamer dat hij de onduidelijkheid die is ontstaan na de uitspraken in hoger beroep, weg wil nemen. Maar de minister wil geen onderscheid gaan maken tussen cafés met en cafés zonder personeel.

Daarom wil Klink de horeca gaan verplichten tot maatregelen om personeel en klanten geen hinder of overlast van roken te laten ondervinden.

Regels

Eind augustus verwacht Klink de wijziging van de regels aan de ministerraad te kunnen voorleggen. In ieder geval tot die tijd hoeven kroegen zonder personeel niet bang te zijn voor controleurs van de VWA.

VVD'er Halbe Zijlstra is in zijn nopjes met het opschorten van de controle, maar blijft erbij dat de minister op de verkeerde weg is door vast te houden aan een algeheel rookverbod. Kroegen zonder personeel zouden zelf mogen kiezen voor wel of niet roken.

Bouwmeester

PvdA'er Lea Bouwmeester noemt de tijdelijke stop op de controles een logisch gevolg van de rechterlijke uitspraken.

Van haar krijgt Klink een laatste kans om het rookverbod goed te regelen, maar hij moet daar wel mee opschieten. CDA-Kamerlid Cisca Joldersma noemt de opschorting heel begrijpelijk. Evenals de PvdA houdt ze vast aan één lijn voor de hele horeca.

Begrip

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft begrip voor het besluit . "De bewindsman kon niet anders, nu er tot twee maal toe cafés zonder personeel zijn vrijgesproken van overtreding van het rookverbod", aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Maar KHN wil nu wel snel duidelijkheid over de toekomst van het rookverbod. ''Het heeft impact op de hele horeca wanneer de een wel en de ander niet wordt gecontroleerd'', aldus de woordvoerder.

Voor gasten is de situatie nu ook erg onduidelijk, voert hij aan. Die weten niet altijd wat wel en wat niet een eenmansbedrijf is en waar zij dus wel of niet mogen roken.