AMSTERDAM - Tientallen actievoerders uit in totaal achttien landen hebben woensdag vier kolencentrales in Italië bezet. Met spandoeken worden de deelnemers aan de G8-top opgeroepen de klimaatverandering te bestrijden, aldus Greenpeace.

In Rome roerden actievoerders van organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Oxfam een wereldbol in een grote pan, om te wijzen op de gevaren van de opwarming van de aarde.

De actievoerders waren verkleed als koks en droegen maskers met de gezichten van wereldleiders.

Aardbeving

De G8-top die van woensdag tot en met vrijdag wordt gehouden vindt plaats in L'Aquila, het historische stadje dat drie maanden geleden werd getroffen door een zware aardbeving. De grootste demonstraties en acties worden echter gehouden in Rome.

Dinsdag blokkeerden antiglobalisten wegen en spoorwegen in en rond de Italiaanse hoofdstad. Bij felle protesten kwam het tot confrontaties met de politie.

'Yes we camp'

Ook in L'Aquila werd woensdag gedemonstreerd. Bewoners die door de aardbeving van april dakloos zijn geworden en nog altijd geen vervangende woonruimte hebben toegewezen gekregen, hielden voorafgaand aan de aankomst van de Amerikaanse president Barack Obama spandoeken op met de tekst 'Yes we camp!', een verwijzing zowel naar diens verkiezingsleuze -'Yes we can!'-, als naar het feit dat duizenden slachtoffers van de beving nog altijd in tentenkampen wonen.

Situatie

De Italiaanse regering zegt voor L'Aquila te hebben gekozen als locatie voor de G8-top om aandacht te vragen voor de situatie van de aardbevingsslachtoffers, maar sommige bewoners van de stad vrezen dat die keuze ertoe leidt dat er juist minder aandacht en minder middelen zullen zijn voor de renovering van hun woningen.

Acties G8-top