AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft het niet gemunt op officier van justitie mr. Koos Plooij. Dat zei hij woensdag tijdens het proces tegen Orminda S., waar hij werd opgeroepen als getuige. Plooij heeft zware beveiliging gekregen, omdat justitie vreest voor een aanslag op zijn leven.

Holleeder vroeg aan het begin van de zitting woensdag het woord. ''Ik heb u niet bedreigd en ik zal u niet bedreigen. Ik hoop dat u dat gelooft'', aldus Holleeder.

Hij zei te hopen dat de officier de zaak uitzoekt en ook duidelijk maakt dat de bedreiging niet uit zijn hoek komt.

Tralies

De bekende officier van justitie Plooij streed jaren om Holleeder achter de tralies te krijgen. Holleeder werd vorige week in hoger beroep tot negen jaar cel veroordeeld voor het afpersen van een aantal zakenlieden, het witwassen van crimineel verkregen geld en deelname aan een criminele organisatie.

S. wordt verdacht van het witwassen van afpersingsgeld. Daarnaast zou ze ook de crimineel Carl J. verborgen hebben gehouden. Hij wordt in Engeland gezocht voor misdrijven.

Zus

Holleeder verklaarde woensdag dat hij Orminda wel kent, als ''de zus'' van de voortvluchtige Dino S., een vriend van Willem Holleeder. ''Alleen in die context.''

Hij ontkende een relatie met haar te hebben gehad en deed die suggestie af als ''flauwekul''. Ook benadrukte hij dat hij niet met Orminda op een of andere manier betrokken is geweest bij het witwassen van crimineel verdiend geld.

Kompaan

Dino S. wordt beschouwd als topfiguur in de onderwereld en een voorname kompaan van Holleeder. Hij zou een aantal opdrachten voor liquidaties in het criminele milieu hebben gegeven.

Orminda S. beroept zich op haar zwijgrecht in verband met haar ziekte. Het proces tegen haar werd in september 2007 voor onbepaalde tijd opgeschort, nadat ze was getroffen door een beroerte.

Die heeft haar geheugen aangetast en veel dingen gaan nog altijd langs haar heen, zo vertelde ze dinsdag al aan de rechtbank.

Haar zaak wordt op 23 juli voortgezet.