PARIJS - Nederland is voor een groot deel verantwoordelijk voor de flinke stijging in het aantal tonnen drugs dat de Franse douane vorig jaar onderschepte.

Vooral de vangsten van heroïne en hasj, waarvan Nederland de belangrijkste leverancier of afnemer is, zijn fors toegenomen.

Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van de Franse douane. Die ving in 2008 in totaal 66 ton drugs, een stijging van maar liefst 32 procent ten opzichte van 2007. De drugs hadden een totale waarde van 132 miljoen euro, ruim 11 procent meer dan het jaar ervoor.

Onderschept

Meer dan de helft van de onderschepte heroïne was afkomstig uit Nederland. De douane ving in totaal 540 kilo heroïne, wat neerkomt op een stijging van 57 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Daarnaast was de meeste hasj die de Franse douane in 2008 onderschepte, bestemd voor de Nederlandse markt. Het gaat om ruim 29 procent van de in totaal 56 ton hasj.

Verder is 65 procent van de in totaal bijna 150.000 doses xtc afkomstig uit de Benelux. Deze drug is voornamelijk bestemd voor andere landen van de Europese Unie.

Drugswetten

De publicatie van de cijfers viel samen met de lancering van een drugsvoorlichtingscampagne voor toeristen.

De overheid plaatste tienduizend posters op onder meer luchthavens en maakte 100.000 brochures voor vakantiegangers deze zomer. Ze wil toeristen waarschuwen voor de strenge Franse drugswetgeving.

Gevangenisstraf

''Voorzichtig! Je riskeert een zware boete en gevangenisstraf onder de Franse antidrugswetten'', staat op de posters in Frans, Spaans en Engels te lezen. Zo maakt de Franse wet geen verschil tussen hard- en softdrugs. Op drugsgebruik kan een straf staan van een jaar cel en 3750 euro boete.

Verder beschouwt Frankrijk het verkopen of geven van kleine hoeveelheden drugs voor persoonlijk gebruik als drugshandel. Hierop staat vijf jaar cel en een boete van 75.000 euro.