AMSTERDAM - De Telegraaf stapt naar de rechter om af te dwingen dat de Algemene Inlichtingen en - Veiligheidsdienst (AIVD) stopt met het afluisteren van enkele van haar journalisten.

Dat heeft de krant woensdag laten weten. Het blad heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren een zaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat die op 16 juli in Amsterdam dient.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed vorige maand een inval in de woning van Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf.

Dat gebeurde naar aanleiding van de arrestatie van een medewerker en een oud-medewerker van de AIVD die ervan worden verdacht geheime informatie naar de journaliste te hebben gelekt.

Telefoons

Volgens De Telegraaf heeft de AIVD niet alleen de telefoon van Van der Graaf afgeluisterd maar werden ook de telefoons van hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas afgetapt.

''Nu de vrije nieuwsgaring op het spel staat, trekt de landelijke journalistiek gezamenlijk op"", aldus de krant woensdag.

Persvrijheid

Volgens voorzitter Huub Elzerman komt de NVJ op voor nationale en internationale persvrijheid en is het daarom logisch dat de journalistenvereniging 'schouder aan schouder' optrekt met De Telegraaf.

''Het betreft hier een grove schending van bronbescherming, nu blijkt dat journalisten onderling zijn afgeluisterd'', aldus Elzerman.

''Dit betekent dat een journalist geen enkele klokkenluider of burger nog kan garanderen dat ze als bron worden beschermd. Het vertrouwen is zo niet langer te waarborgen'', aldus de NVJ-voorzitter.

Afluisterpraktijken

Voorzitter Arendo Joustra van het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt de afluisterpraktijken van de AIVD 'ongehoord' en 'buiten proporties'. ''Bij de AIVD is gelekt en in plaats van het lek op te sporen in eigen gelederen, kiezen ze de gemakkelijkste weg en pakken ze De Telegraaf.

Afluisteren was alleen toegestaan bij levensbedreigende situaties of terrorisme, maar de basis van het verhaal was prutswerk van de AIVD, die met plak- en knipwerk een rapport van de Britse geheime dienst had overgeschreven.''

Joustra vindt dat de krant alle recht heeft hierover te publiceren: ''Om vervolgens een journalist te vervolgen, past niet in een democratie. Een democratie kan niet zonder openbaarheid''.