ROME/URUMQI - De Chinese president Hu Jintao heeft afgezegd voor de G8-top in de Italiaanse stad L'Aquila, die woensdag begint.

Dit in verband met het etnische geweld in de westelijke provincie Xinjiang, waardoor al ruim 150 mensen om het leven zijn gekomen.

Dat meldde de ambassade van China in Rome woensdagmorgen. Hu was zondag al in Italië gearriveerd, maar besloot terug te reizen naar China.

Het staatshoofd bracht dinsdag een bezoek aan de Toscaanse steden Florence en Pisa. Hij zou donderdag zijn opwachting maken tijdens de driedaagse top van leiders van de belangrijkste industrielanden op aarde.

Maatregelen

De Chinese autoriteiten kondigden dinsdag maatregelen af voor Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang. Aanvankelijk werd melding gemaakt van een uitgaansverbod, later spraken de lokale bestuurders van 'verkeersbeperkingen'.

Li Zhi, de leider van de plaatselijke Communistische Partij, sprak de hoop uit dat de maatregelen ertoe bijdragen dat de rust terugkeert in Urumqi.

Zondag

Zondag was sprake van geweld tussen Oeigoeren, de oorspronkelijke bewoners van de regio, en Han-Chinezen, die in het recente verleden naar Xinjiang trokken.

Woensdagmorgen was het rustig in de Urumqi. De autoriteiten hebben een groot aantal politieagenten de straat op gestuurd om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen.