BODEGRAVEN - De gemeente Bodegraven is zondagmorgen begonnen met de ruiming van twee Engelse bommen uit de Tweede Wereldoorlog die in het begin van de middag onschadelijk worden gemaakt op een zandafgraving in de gemeente Woerden. Het gaat om twee duizendponders.

De Engelse bommen liggen in een buitenwijk in het westen van Bodegraven en in het gebied waar de nieuwe rijksweg N11 vanuit Alphen wordt aangelegd.

Door de aanleg van die weg werden de afgelopen maanden voor de zekerheid metingen verricht naar de vermoedelijk aanwezigheid van de bommen. De aanleg loopt met de ontruiming overigens geen vertraging op.

De huidige N11 is zondag tussen 07.00 en 13.00 uur aan beide kanten afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid. Verder worden bij de demontage van de bommen zeventig mensen geëvacueerd.

De bewoners van 230 woningen, naar schatting zevenhonderd mensen, bevinden zich in het zogenoemde schervengevarengebied. Evenals de evacués worden zij desgewenst opgevangen in een plaatselijk centrum.

De kosten voor de ruiming zijn geraamd op ruim 1,36 miljoen euro. Het overgrote deel van de kosten, 90 procent, wordt volgens de gemeente Bodegraven door het Rijk gedragen.