LOS ANGELES - Tijdens de herdenkingsdienst voor Michael Jackson in Los Angeles, betuigden wereldsterren zingend en sprekend de laatste eer aan de op 25 juni overleden poplegende. In een gouden kist overladen met rode rozen lag het lichaam van Jackson.

De Amerikaanse zangeres en actrice Queen Latifah zei altijd in Jackson geloofd te hebben. ''Michael was de grootste ster ter wereld'', zei Latifah. ''We hádden hem. Of we nou wisten wie hij was of niet. Hij was onder ons.'' (video)

Ze zei dat het publiek was betoverd door zijn passie. ''Van Tokio tot Parijs en van Ghana tot Johannesburg, we missen Michael Jackson. Maar we weten wel dat we hem hadden.''

Mandela

''Michael was een grootheid en een legende in de muziekindustrie. En we rouwen samen met miljoenen fans wereldwijd'', aldus Nelson Mandela in een verklaring, die werd voorgelezen door zanger Smokey Robinson.

''We wilden Michael graag bij ons houden, maar God heeft hem vast harder nodig gehad dan wij'', aldus zanger Stevie Wonder, die tevens zei dat hij gehoopt had deze dag niet mee te hoeven maken. Wonder zong vervolgens het lied 'Never dreamed you'd leave in summer'.

Mariah Carey

Mariah Carey zong eerder op de avond al de hit 'I'll be there', ter nagedachtenis aan de zanger. Lionel Richie zong met een gospelkoor een lied als eerbetoon met de titel 'Jesus loves you'. Jennifer Hudson bracht 'Will you be there', net als 'I'll be there' een nummer van Jackson, ten gehore. John Mayer deed een gitaarsolo van het liedje 'Human Nature'.

De ex-vriendin van de zanger, Brooke Shields, hield een emotioneel betoog tijdens de dienst. "We moesten allebei op een zeer jonge leeftijd volwassen worden. Maar altijd als we samen waren, waren we als twee kleine kinderen die plezier hadden.

 Ik plaagde hem er vaak mee dat ik al veel eerder bekend werd dan hij." De actrice kende de King of Pop sinds haar dertiende.

Usher

Zanger Usher barste tijdens zijn optreden tijdens de dienst in tranen uit. Hij liep na zijn optreden het podium af om de moeder van Michael Jackson, Katherine, en zijn kinderen te begroeten.

Dominee Al Sharpton roemde de zanger voor zijn doorzettingsvermogen. Ook zei hij dat de kinderen van de zanger zich niet voor hun vader hoefden te schamen, wat een groot applaus van de zaal én zijn kinderen opleverde.

Familie

Bij de dienst zijn onder meer Larry King, Jesse Jackson en de familie aanwezig. Diana Ross, een vriendin van Jackson, liet weten niet te komen omdat ze het verlies liever in stilte wil verwerken. Ook vriendin Elizabeth Taylor en producent Quincy Jones lieten verstek gaan.

In het stadion zijn elfduizend fans bijeengekomen om afscheid te nemen. De politie had buiten het stadion meer dan 250.000 mensen verwacht, maar volgens een woordvoerder waren niet zoveel mensen op de been. Volgens hem zijn veel mensen thuis naar de herdenking aan het kijken.

Het blijft onduidelijk wanneer de King of Pop wordt begraven.