NEW YORK - Ad Melkert is door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties voorgedragen als VN-gezant voor Irak.

Dat heeft VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, waar Melkert nu voor werkt, dinsdag laten weten.

Melkert is de tweede man van het UNDP. In maart werd hij door Ban gepasseerd om de topman van de organisatie te worden. Dat was hem in 2005 ook al overkomen.

Moeilijk

Melkert beschouwt zijn nieuwe functie als speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Irak als zijn ''moeilijkste opdracht ooit''. Hij zei dat dinsdag op een persconferentie in New York.

Melkert noemde Irak een van de moeilijkste plaatsten ter wereld. Hij sprak over een eervolle benoeming en zag het als meer dan een uitdaging om in Irak voor de VN actief te mogen zijn.

Mandaat

Melkert omschreef zijn taken als een breed mandaat. Hij gaat in overleg met de Iraakse regering stappen ondernemen om Irak uiteindelijk volwaardig lid te kunnen maken van de VN.

Ook ziet hij het als noodzakelijk om voor ''voorspoed'' voor de Iraakse bevolking te zorgen. De VN vinden het dan ook uiterst belangrijk de economische en sociale ontwikkelingen in Irak te ondersteunen.

Verzoening

Als gezant wil Melkert verder meehelpen bij de nationale verzoening tussen de bevolkingsgroepen. Ook biedt de VN-missie ondersteuning bij bijvoorbeeld verkiezingen.

Daarnaast behoren ook de reïntegratie van oud-strijders en de terugkeer van vluchtelingen tot het uitgebreide takenpakket.

Fortuyn

De oud-fractievoorzitter van de PvdA keerde Nederland en de politiek de rug toe na de enorme nederlaag van zijn partij bij de verkiezingen in 2002. Hij kreeg de woede over zich heen van aanhangers van de vermoorde Pim Fortuyn.

Die verweten hem dat hij Fortuyn had 'gedemoniseerd'. Melkert ging hierop aan de slag bij de Wereldbank.