AMSTERDAM - Na ruim twee uur toespraken, muziek en zang is in het Staples Center in Los Angeles de herdenkingsdienst voor Michael Jackson dinsdagavond afgelopen. In het stadion waren elfduizend fans aanwezig.

Veel sterren betuigden de laatste eer aan de King of Pop.

De dienst werd geopend door Smokey Robinson die een verklaring van de Zuid-Afrikaanse Nelson Mandela voorlas. "Hij zal gemist worden'', aldus Mandela over de King of Pop. Ook las hij een verklaring van Diana Ross voor. (video)

Na deze verklaring waren er even problemen met het geluid, waardoor de ceremonie stilgelegd moest worden. Na enige tijd werd de gouden kist met het lichaam van Michael Jackson het stadion ingedragen, terwijl een gospelkoor zong.

Liefde

Pastoor Luscious Smith, een vriend van de familie, sprak daarna de menigte toe. ''We komen hier samen op de plek waar Michael enkele dagen geleden nog danste en zong'', aldus de pastoor.

En: ''Het enige dat Michael altijd wilde was liefde geven aan de wereld en misschien een beetje liefde terugkrijgen.''

Dominee Al Sharpton roemde de zanger voor zijn doorzettingsvermogen. Ook zei hij dat de kinderen van de zanger zich niet voor hun vader hoefden te schamen, wat een groot applaus van de zaal én zijn kinderen opleverde.

Mariah

Mariah Carey zong  tijdens de dienst 'I'll be there' en daarna zong Lionel Richie met een gospelkoor een lied als eerbetoon.  Zanger John Mayer voerde met de gitaar 'Human Nature' uit.

Zanger Usher barste tijdens zijn optreden in tranen uit. Hij liep na zijn optreden het podium af om de moeder van Michael Jackson, Katherine, en zijn kinderen te begroeten.

Bij de dienst waren onder meer Larry King, Jesse Jackson, Mariah Carey, Queen Latifah en de familie aanwezig. Ook basketballers Magic Johnson en Kobe Bryant en Motown-oprichter Berry Gordy spraken het publiek toe.

Jennifer Hudson deed een muzikale bijdrage, Stevie Wonder gaf een krachtig optreden.

Diana Ross, een vriendin van Jackson, liet weten niet te komen omdat ze het verlies liever in stilte wil verwerken.

Dochter

Dochter Paris sloot de ceremonie af.  "Sinds mijn geboorte is mijn pappa altijd de beste vader geweest, die je je voor kunt stellen. Ik wilde zeggen dat ik zoveel van hem hou'', aldus het meisje dat huilend in de armen van haar tante Janet viel.

De kist werd door de broers van Jackson de zaal uitgedragen. De mannen waren gekleed in zwarte pakken met gele dassen en donkere zonnenbrillen. Broer Jermaine zong tijdens de bijeenkomst en broer Marlon nam emotioneel afscheid: "Ze maakten hem belachelijk. Ik hoop dat ze je nu met rust laten.'"

Afscheid

Voorafgaand aan de dienst namen familie en vrienden afscheid van Jackson op de begraafplaats Forest Lawn in Los Angeles. Ongeveer honderd mensen waren bij die besloten dienst aanwezig.

Daarna werd de kist, bezaaid met rode rozen, in een escorte van zwarte wagens overgebracht naar het stadion. Honderden mensen stonden op bruggen over de snelweg om afscheid te kunnen nemen.

Begrafenis

Na de herdenkingsbijeenkomst in het Staples Center in Los Angeles is de kist met het lichaam van Michael Jackson vervoerd naar een onbekende locatie. Het blijft onduidelijk waar de King of Pop begraven zal gaan worden. Ook is niet bekendgemaakt wanneer dat gaat gebeuren.

De geruchten gaan dat het lichaam op begraafplaats Forest Lawn in Los Angeles ter aarde besteld gaat worden.  Jackson zelf hoopte begraven te worden op zijn ranch Neverland, vernoemd naar het eiland waar iedereen kind blijft uit het sprookje Peter Pan.

Fans

Ondanks dat de overheid had opgeroepen niet naar Los Angeles te komen, hebben honderdduizenden mensen zich in de stad verzameld om een glimp op te vangen van het afscheid van de popster.

Michael Jackson stierf op 25 juni op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Hij bereidde zich in Los Angeles voor op een reeks concerten in Londen die in juli zou beginnen.

Lees alles over Michael Jackson op onze special