AMSTERDAM - De oud-SS'er Heinrich Boere is gezond genoeg om in Duitsland te worden berecht voor de moord op drie Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog.

Dat heeft een hof van beroep in Keulen dinsdag bepaald. Boere werd in april aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op drie burgers in Nederland als represaille voor aanvallen van het verzet.

Hij zou als lid van de Waffen-SS een Bredase apotheker, een rijwielhandelaar uit Voorschoten en een fabrieksdirecteur hebben vermoord. Hij vluchtte na de oorlog naar Duitsland.

Te ziek

Een lagere rechtbank had eerder geoordeeld dat de 87-jarige Boere te ziek was om terecht te staan. Maar het hof zei dat de leiding van het verzorgingshuis waar Boere woont, heeft gezegd dat zijn geestesgesteldheid goed is en dat een proces zijn gezondheid niet in gevaar zal brengen.

Waffen-SS

Boere had een Nederlandse vader en Duitse moeder. Hij was 18 toen hij zich eind 1940 aansloot bij de Waffen-SS, Hitlers elitekorps. Na een tijd aan het Oostfront te hebben gediend keerde hij naar Nederland terug en sloot zich aan bij het moordcommando Feldmeijer, een eenheid die represailles uitvoerde.

Het commando zou 54 moorden hebben gepleegd. Boere bekende na de oorlog drie moorden, onder meer op de verzetsstrijder Teun de Groot.

Doodstraf

In Nederland werd Boere in 1949 veroordeeld tot de doodstraf, die later werd omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Duitsland weigerde hem echter uit te leveren of het vonnis daar te voltrekken.