ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een geldboete geëist van 50.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen het bedrijf Sportwijzer uit Eibergen wegens het dodelijke vlotongeluk op de rivier de Berkel in 2007.

Tegen een van de directeuren, Marco P., vorderde justitie 180 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Het ongeluk had plaats tijdens een bedrijfsuitje. Twee medewerksters van het Kruidvat verdronken.

Zij voeren met zestien collega's op een vlot dat anderhalve meter naar beneden stortte en omsloeg bij een overlaat in de rivier de Berkel.

Grote nalatigheid

In het hoger beroep verweet het OM de verdachte grote nalatigheid en onvoorzichtigheid bij het organiseren van het uitje.

De eis is gelijk aan de straffen die de rechtbank vorig jaar had opgelegd wegens dood door schuld.

De advocaat-generaal in Arnhem noemde het roekeloos dat de directeur een begeleider had meegestuurd die nooit eerder op de vlottocht had toegezien en de overlaat niet kende. Ook hadden de Kruidvatmedewerkers een betere vaarinstructie moeten krijgen.

Gefaald

Volgens de advocaten Hans en Willem Anker, die het evenementenbedrijf bijstaan, hebben het waterschap en recreatieschap gefaald door onvoldoende voor de overlaat te waarschuwen. De borden die het doorvaren verbieden, zijn groen, een soort schutkleur.

De directeuren hebben zich nooit voor hun kop geslagen, antwoordden zij, daarnaar gevraagd door de aanklager.

Eerder is ook nooit iets misgegaan. Die houding stoorde niet alleen de aanklager, maar vooral de nabestaanden. Zij riepen de directeuren in een slachtofferverklaring op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Uitspraak 20 juli.