HAARLEM - De verdediging van Orminda S., die dinsdag voor de rechter in Haarlem verscheen in het kader van de zaak-Holleeder, heeft gevraagd om de crimineel Carl J. te laten getuigen.

S. wordt buiten de verdenking van het witwassen van afpersingsgeld, ook verdacht van het verborgen houden van deze man, die in Engeland werd gezocht wegens misdrijven.

Volgens advocaat Aniqué Slijters van S. was zij zich niet bewust dat J. werd gezocht. J. is nooit gehoord en het is onder meer van belang te weten wat hij tegen S. heeft verteld, zei Slijters.

Het OM stelde geen bezwaar te hebben tegen de getuigenis en de rechter gaf toestemming. Aangezien J. in Engeland vastzit, zal tijd nodig zijn voor dit deel van de zaak en wordt deze niet dinsdag en woensdag behandeld, maar later.

Afpersen

Orminda S. zou dinsdag en woensdag op drie punten terechtstaan, maar daarvan zijn naar aanleiding van de uitspraak in het hoger beroep in het proces-Holleeder eigenlijk nog twee punten over. Het OM heeft namelijk gevraagd om vrijspraak wat betreft het lidmaatschap van een criminele organisatie met als doel het afpersen van Willem Endstra.

S. beriep zich dinsdag op haar zwijgrecht in verband met haar ziekte. Het proces tegen S. werd in september 2007 voor onbepaalde tijd opgeschort, nadat ze was getroffen door een beroerte.

Die heeft haar geheugen aangetast en veel dingen gaan nog altijd langs haar heen, zo stelde zij dinsdag.

Vragen

De driekoppige rechtbank en het OM blijven door het zwijgen van S. met veel onbeantwoorde vragen zitten. Onder meer over een bedrag van 1,3 miljoen euro dat S. op haar bankrekening heeft ontvangen en over haar vermeende liefdesrelatie met de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

S. is de zus van Dino S., die wordt beschouwd als topfiguur in de onderwereld en een voorname kompaan van Holleeder. Holleeder is voor woensdag opgeroepen als getuige. Op 23 juli zijn het requisitoir en het pleidooi bij de rechtbank in Haarlem.

In een vergelijkbare zaak tegen Holleeders ex-partner Maike D. werd een werkstraf van 240 uur opgelegd.