BOMBAY - De Indiase politie heeft vrijdagavond hetvermeende brein achter de aanslagen van vorige maand in de stadBombay doodgeschoten. Volgens een hoge politiefunctionaris werd deverdachte, samen met een ander man gedood in een buitenwijk van deIndiase metropool.

De zegsman noemde de naam van de verdachte, Nasir, maar gafverder geen details. De identiteit van het tweede slachtoffer isnog onbekend.

Bij de aanslagen op 25 augustus kwamen 52 personen om en raakten anderen gewond. De explosieven zaten verborgen in twee taxi'sen ontploften bij een hindoetempel en de toeristische Gateway ofIndia.

Volgens de politie brachten gegevens uit het onderzoek agentenop het spoor van de verdachte. Toen zij de auto waarin de tweereden wilden aanhouden, begonnen de inzittenden te schieten. In hetvuurgevecht dat daarop volgde werd het duo gedood.

Indiase media meldden dat Nasir de daders heeft getraind. Hijzou de leider zijn van een militante moslimmilitie die wraak wildenemen voor de rellen tussen hindoes en moslims die vorig jaar in dedeelstaat Gujarat plaatsvonden. Toen kwamen mogelijk 2000 personenom. De meeste slachtoffers waren moslims.

Eind augustus arresteerde de Indiase politie in verband met deaanslagen vijf personen. Toen meldde de politie dat onder hen ookde hoofdverdachte was.