URUMQI - Honderden etnische Chinezen zijn dinsdag gewapend met stokken, messen en schoppen de straat opgegaan in het centrum van de stad Urumqi.

De politie gebruikte traangas en voorkwam dat de betogers naar het centrale plein, het Volksplein, trokken.

Officiële media berichtten dinsdag dat er chaos heerst in de noordwestelijke stad. Zondag braken er bloedige onlusten uit waarbij zeker 156 doden zijn gevallen.

Volgens het staatspersbureau Xinhua zijn eerder 1434 verdachten aangehouden in verband met etnische rellen.

Duizenden etnische Oeigoeren, de oorspronkelijke bewoners van de regio, keerden zich tegen de Chinese autoriteiten en tegen etnische Chinezen die als koloniale overheersers worden gezien.

Xinjiang

Dinsdag zijn er ook demonstraties van Oeigoeren in verscheidene plaatsen in de autonome regio Xinjiang. In de hoofdstad van de regio, Urumqi, betoogden onder anderen Oeigoerse vrouwen voor de vrijlating van hun opgepakte zonen of mannen.

Deze groep betogers benaderde een groep journalisten die door de Chinese autoriteiten werden rondgeleid om te tonen dat de orde was hersteld.

Oeigoeren

Het regime in China stelt dat de Oeigoeren verantwoordelijk zijn voor het geweld in Urumqi. Vertegenwoordigers van deze bevolkingsgroep die naar het buitenland zijn gevlucht, stellen echter dat de oproerpolitie op betogers heeft geschoten.

Ook zouden ze over demonstranten heen zijn gereden.

De onrust sloeg inmiddels over naar andere delen van Xinjiang. Zo waren er maandag protesten in de buurt van een moskee in de stad Kashgar.